No
​ΕΕΣ (υπό την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας)
Συνάντηση της Επιτροπής Επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2010
 
 
Στο πλαίσιο της Επιτροπής αυτής συνεδριάζουν, κάθε χρόνο, οι Πρόεδροι των ΑΟΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και οι Πρόεδροι των ΑΟΕ των υποψηφίων ή των δυνάμει υποψηφίων χωρών. Το 2010 προήδρευσε της Επιτροπής Επαφών, η οποία συνήλθε στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στο Λουξεμβούργο, για πρώτη φορά ο Πρώτος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, κύριος Didier Migaud, σε στενή εντούτοις συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, κύριο Vitor Caldeira. Πράγματι, ο μηχανισμός αυτός κατέστησε δυνατή τη διατήρηση μιας «τρόικας» αποτελούμενης από τους τρεις Προέδρους στους οποίους είχαν ανατεθεί οι προπαρασκευαστικές εργασίες των Επιτροπών: όντως, η σύγκληση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί το 2011 εκ νέου στο Λουξεμβούργο.
 
Όπως είθισται εδώ και αρκετά χρόνια, κατά την έναρξη της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε σεμινάριο, το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στον ρόλο που διαδραματίζουν τα εθνικά κοινοβούλια αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας. Πολλοί αγορητές που είχαν κληθεί αναφέρθηκαν στις διάφορες ιστορικές, νομικές, θεσμικές ή πολιτικές πτυχές του θέματος αυτού: ο κύριος Jean Laporte, διευθυντής της υπηρεσίας ευρωπαϊκών υποθέσεων της Συγκλήτου της Γαλλίας, η κυρία Colette Flesch, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, πρώην βουλευτής του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο κύριος Edward Leigh, μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην πρόεδρος της επιτροπής δημόσιων λογαριασμών. Στις συζητήσεις παρενέβησαν, επίσης, οι Πρόεδροι κκ. Tuomas Poysti, του NAO της Φινλανδίας, Guilherme d’Oliveira Martins, του Tribunal des Contas της Πορτογαλίας και Jacek Jezierski, του Ανωτάτου Οργάνου Ελέγχου της Πολωνίας.
 
Τα εθνικά κοινοβούλια, στα οποία παραχωρήθηκαν με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας εξουσίες στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου της αρχής της επικουρικότητας, διαδραματίζουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στον κοινοτικό τομέα. Στο πλαίσιο όμως των δημόσιων συζητήσεων, η διαχείριση και ο έλεγχος των κοινοτικών κονδυλίων εξακολουθούν να μην κατέχουν παρά μόνον περιορισμένη και άνιση θέση, ανάλογα με τη χώρα.
 
Επίσης, η αναθεώρηση του δημοσιονομικού κανονισμού κατέστησε δυνατή την πραγματοποίηση συζητήσεων σχετικά με τις εξελίξεις του ελέγχου, παρουσία του Επιτρόπου κυρίου Algirdas Semeta, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, καθώς και ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης. Η ιδιαίτερα έντονη συζήτηση αφορούσε, ιδίως, την έννοια του ανεκτού κινδύνου σφάλματος.
Η σύγκληση της Επιτροπής αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τους ελέγχους ευρωπαϊκών κονδυλίων, με δύο παρουσιάσεις εκ μέρους των ΑΟΕ της Δανίας και των Κάτω Χωρών.
 
Όσον αφορά τις δραστηριότητες της Επιτροπής και των ομάδων εργασίας της, αξίζει να επισημανθούν πολλές σημαντικές φάσεις: ένας προβληματισμός επί της ουσίας όσον αφορά τη διοίκηση της Επιτροπής, ο οποίος προέκυψε από έρευνα που διεξήχθη σε επίπεδο Προέδρων, οδήγησε σε επανεπικέντρωση της δραστηριότητάς της στα κοινοτικά διακυβεύματα και τις συζητήσεις. Η ομάδα εργασίας για τα κοινά ελεγκτικά πρότυπα υπέβαλε την τελική έκθεσή της. Τέλος, δρομολογήθηκαν δύο νέες δραστηριότητες, καθοδηγούμενες από τα ΑΟΕ των Κάτω Χωρών και της Λετονίας.
 
Σε όλους αυτούς τους τομείς, οι σύνδεσμοι φέρουν την ευθύνη εξασφάλισης της παρακολούθησης και διευκόλυνσης της εφαρμογής των αποφάσεων της Επιτροπής.